Chleb z ziołami Thermomix
Chlebek ziołowy Thermomix
Chlebek ziołowy Thermomix jest idealnym daniem na różnego rodzaju spotkania rodzinne, czy też imprezy ze znajomymi. Wspaniale sprawdzi się też na grilla, jako dodatek do różnego rodzaju mięs i kiełbasek. Wygląda naprawdę rewelacyjnie, często robiąc duże wrażenie na gościach i smakuje jeszcze lepiej niż się prezentuje. Ma naprawdę niecodzienna strukturę, przez co często jest nazywany „rwanym”. Dzięki jego formie nie będziemy potrzebowali noża do podzielenia go na kawałki, najlepiej smakuje rwany prosto z naczynia. Dzieląc się chlebkiem tworzymy naprawdę przyjemną i rodzinną atmosferę na naszym przyjęciu.
Przyrządzenie rwanego chlebka przy pomocy thermomixa jest naprawdę banalnie proste. Przepis z łatwością możemy modyfikować dodając więcej lub mniej najróżniejszych świeżych ziół, przypraw czy suszonych pomidorów. Osobiście zazwyczaj trzymam się przepisu z Cookidoo, dodając tylko trochę więcej ziół i masła. Przygotowując chlebek pierwszy raz, zalecam przyrządzenie zgodnie z oryginalnym przepisem z Cookidoo, mamy wtedy gwarancję że wyjdzie naprawdę rewelacyjny! Przepis znajdziesz TUTAJ. Za drugim razem, mając już trochę wprawy i odniesienie jak to wszystko wygląda, możemy zacząć eksperymentować ze swoimi ulubionymi ziołami czy dodatkami.
Chlebek ziołowy Thermomix przepis
Poniżej opisuję mój lekko zmodyfikowany przepis. Zapraszam do gotowania!
Składniki:
Masło z ziołami:
80 g cebuli
2 ząbek czosnku
15 g natki pietruszki, świeżej
15 g bazylii, świeżej
10 g koperku, świeżego
60 g masła, miękkiego
½ łyżeczki soli
Ciasto:
600 g mąki pszennej
300 g wody (temp. 35-40 stopni)
40 g świeżych pokruszonych drożdży
½ łyżeczki cukru
1 ½ łyżeczki soli
50 g oleju rzepakowego
Przygotowanie chlebka z ziołami:
Zaczynamy od przyrządzenia masła ziołowego. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie świeże zioła (tylko liście), przekrojoną cebulę, oraz czosnek. Nastawiamy na 8sekund / obroty5. Zgarniamy wszystko ze ścianek kopystką na dno naczynia, dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło. Miksujemy 15sekund / obroty6. Przekładamy do innego naczynia.
Następnie wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do naczynia miksującego i nastawiamy na 2 minuty, tryb wyrabianie ciasta. Zwrócimy tylko uwagę, żeby woda miała odpowiednią temperaturę, jest to bardzo ważne do wyrastania drożdży. Między czasie możemy wysmarować nasze naczynie do pieczenia masłem. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i cienko rozwałkowujemy, najlepiej na prostokąt. Całość smarujemy naszym ziołowym masłem i kroimy na +/- 5cm równe paski, w zależności od wysokości naszej formy, które później składamy w harmonijkę i układamy w naczyniu do pieczenia jedno obok drugiego. Tak przygotowany chlebek odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Chleb pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Najlepiej podawać jeszcze ciepły, tylko trochę ostygnięty. Smacznego!