Koncentrat bulionu warzywnego Thermomix, domowa kostka rosołowa.
Jednym z pierwszych przepisów, jakim przyrządzisz po kupnie thermomix, niewątpliwie powinna być domowa kostka rosołowa. Wśród miłośników urządzenia inaczej zwana jako „koncentrat bulionu warzywnego thermomix”. Ten magiczny składnik od samego początku twojej przygody z kuchennym pomocnikiem, będzie towarzyszył Ci bardzo często! Dlaczego akurat ten przepis jest taki ważny i potrzebny? Jak go przyrządzić?
Koncentrat bulionu warzywnego Thermomix vs. sklepowa kostka rosołowa.
Sklepowe kostki rosołowe to przede wszystkim utwardzony tłuszcz, sól i wzmacniacze smaku. Duża część społeczeństwa nawet nie wyobraża sobie swojej zupy, czy też gotowanych warzyw bez takiego dodatku. Lecz taki zestaw używany w diecie przez lata, może spowodować wiele problemów z naszym zdrowiem. Głównym składnikiem utwardzonych tłuszczy roślinnych są tłuszcze trans. Są one bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia powodując przede wszystkim miażdżycę. Równie groźne są różnego rodzaju wzmacniacze smaku. Zawartość suszonych warzyw, przypraw i ziół w porównaniu z niezdrowymi składnikami jest naprawdę znikoma.
Inaczej jednak prezentuje się domowa kostka rosołowa thermomix. Jest przyrządzana tylko z naturalnych składników takich jak warzywa, przyprawy, zioła i sól. W niektórych przepisach dodaje się również parmezan, grzyby czy wino które są świetnymi, naturalnymi wzmacniaczami smaku. Proporcje oczywiście możemy zmieniać i dostosowywać do swoich własnych preferencji. Zaopatrując się w dobrej jakości składniki ze sprawdzonych źródeł, możemy przygotować zapas samego zdrowia na bardzo długi okres. Taki koncentrat bulionu thermomix, możemy przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące. Można też podzielić na małe porcje, przekładając do foremek na lód i zamrozić (przechowywać do 6 miesięcy) . Zupy i dania z tak przyrządzoną domową kostką rosołową będą zawsze pyszne i zdrowe!
W dzisiejszych czasach, na sklepowych półkach znajduje się cała masa przetworzonego i gotowego do spożycia, niezdrowego jedzenia. Jedną z najcenniejszych rzeczy w daniach przyrządzonych z thermomix oprócz zdrowia jest świadomość, że wiem co jem!
Jak przyrządzić domową kostkę rosołową Thermomix?
Moim ulubionym przepisem jest receptura na koncentrat bulionu warzywnego thermomix z Cookidoo, oraz drugi który posiadam prawie zawsze w lodówce to koncentrat bulionu drobiowego thermomix. Poniżej znajdziesz jak przyrządzić ten pierwszy przepis.
Składniki:
- 200 g selera naciowego
- 250 g marchewki
- 100 g cebuli
- 100 g pomidora
- 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 50 g grzybów
- 1 liść laurowy
- 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
- 120 g soli
- 30 g białego wina, wytrawnego
lub 30 g wody - 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki oprócz soli, wina i oliwy. Nastawić na obroty 7 przez 10 sekund. Następnie dodać sól, białe wino i oliwę z oliwek. Całość należy odparować przez 30 min na varomie i obrotach 2. Zamiast miarki należy nałożyć koszyczek na pokrywkę. Po 30 minutach koncentrat bulionu powinien posiadać gęstą konsystencję. Wszystko przełożyć do wyparzonych słoiczków i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce lub podzielić na małe porcje i zamrozić. Zazwyczaj do tego przepisu nie dodaję parmezanu, lecz w oryginalnym przepisie można go znaleźć. Szczerze polecam skorzystanie z oryginalnego przepisu z parmezanem na Cookidoo!