Dżem truskawkowy i drożdżówki z truskawkami i kruszonką Thermomix!
W dzisiejszych czasach truskawki można kupić w marketach prawie przez cały rok, lecz to nie to samo co czerwcowe owoce prosto z pola. Pamiętam jeszcze jak byłem mały i pomagałem wujkowi zbierać truskawki, co druga lądowała w mojej buzi a nie w łubiance. Świeża, przepyszna prosto z krzaczka, bez mycia i bez żadnych późniejszych konsekwencji zdrowotnych, nie to co teraz. Kilka lat temu, kupiłem zimą pudełeczko truskawek, ponieważ moja córka je uwielbia. Jedna z nich wpadła mi pod lodówkę. Po trzech tygodniach znalazłem ją praktycznie w stanie idealnym! Uświadomiłem sobie wtedy jak pryskane, nawożone i sztuczne muszą być te owoce. Od tamtej pory zawsze czekam cierpliwie, na czerwcowe zbiory, ekologicznych truskawek prosto z pola pod gołym niebem. Zawsze staram się zebrać pokaźne zapasy na resztę roku. Moimi ulubionymi przetworami są domowe dżemy i konfitury na późniejszy okres jesienno-zimowy, a top of the top to drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
W przeszłości zawsze sam, ręcznie przygotowaniem dżemy i drożdżówki, lecz od kiedy mam Thermomix sprawia mi to jeszcze większą przyjemność i przy okazji oszczędzam bardzo dużo czasu. Poniżej znajdziesz linki do moich ulubionych przepisów z Cookidoo (platforma z przepisami Thermomix), jeśli jednak nie masz jeszcze konta opiszę Ci jak przyrządzam poszczególne dania.
Przepis na drożdżówki z truskawkami.
Zapraszam do zapoznania się moim ulubionym przepisem na pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką Thermomix. Są naprawdę rewelacyjne!
Składniki:
350 g truskawek
250 g mleka
150 g cukru
30 g drożdży świeżych
2 jajka
570 g mąki pszennej
120 g masła
2 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
olej
Do naczynia wsypać 50g mąki 50g cukru i 40g masła, nastawić na obroty 6 / 12 sekund. Kruszonkę odstawić do lodówki. Do naczynia dodać pozostałe mleko, cukier i drożdże, ustawić na 3 minuty, temperatura 37 stopni i obroty 1, wyrobić zaczyn. Następnie pozostałe składniki na ciasto drożdzowe: 2 żółtka, masło, 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczypta soli. Wyrabiać przez 2 minuty. Ciasto należy przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie można, umyć i pokroić truskawki i roztrzepać pozostałe białko. Po tym czasie ciasto podzielić na 16 kawałków i uformować z nich kulki. Czekamy 30 minut. Następnie dnem szklanki uformować wgłębienie, posmarować wierzch roztrzepanym białkiem, w powstałe wcześniej dziurki ułożyć truskawki i wszystko posypać kruszonką. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190stopni 15 – 20 minut. Wyjąć po tym czasie. Pyszne, słodkie bułeczki drożdżowe gotowe. Smacznego!
Cały przepis z wszystkimi szczegółami znajdziesz na Cookidoo.
Dżem Truskawkowy.
Równie łatwo, szybko i przyjemnie przygotujesz dżem truskawkowy Thermomix. Na Cookidoo znajdziesz wiele kulinarnych przepisów na dżemy i konfitury truskawkowe i nie tylko.
Składniki
500 g truskawek
375 g cukru
20 g soku z cytryny
Rozdrobnione truskawki, cukier i świeżo wyciśnięty sok z cytryny dodajemy do naczynia Thermomix. Czas nastawiamy na 35-40 minut, temperatura to varoma obroty 1. W razie gdyby dżem zaczął kipieć, należy zmniejszyć temperature do 100 a nawet 90 stopni. Im dłużej będziemy gotować, tym dżem będzie gęstszy. Między czasie możemy umyć, przelać wrzącą wodą słoiki, na koniec wstawić na 20 minut do piekarnika, temperatura 100 stopni. Dżem przełożyć do jeszcze ciepłych słoików i zakręcić przykrywką. Odwrócić do góry nogami i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Cały przepis z wszystkimi szczegółami znajdziesz na Cookidoo.
Jeśli jesteś z miejscowości lub okolic: Warszawy , Białegostoku , Łomży , Olsztyna , Ełku czy Suwałk i chcesz zobaczyć prezentację Thermomix, Zapraszam do kontaktu!